Organisaatio- ja ryhmäjohtaminen (27.10.2016)

Ryhmä koostuu kahdesta tai useammasta jäsenestä, jotka toimivat kohti yhteistä päämäärää. Ryhmän ja tiimin erottaa psykologisten sopimusten sekä sisäisen vastuunjaon välinen eroavaisuus. Tiimin toiminta voidaan nähdä perustuvan yhteisten päämäärien määrätietoiseen tavoitteluun, jonka roolijako on tarkemmin määriteltyä kuin ryhmissä. Näemme ryhmän tiimiä pysyvämpänä kokonaisuutena, jonka toiminta voi jatkua määrittelemättömän ajan ja sisältää useiden erilaisten päämäärien tavoittelua. Tiimi nähdään voimassa olevana ainoastaan tavoitteen saavuttamiseen asti, jonka jälkeen se muuttaa muotoaan. Näemme ryhmän myös laajempana kokonaisuutena, johon kuuluminen perustuu vahvasti yksilöiden omaan kokemukseen. Lisäksi laajojen ryhmien sisälle voi muodostua pienempiä ryhmiä, jotka jakavat täsmällisempiä yhteisiä kokemuksen tuntemuksia.

Mielestämme ryhmien muodostaminen on tärkeää organisaation toiminnassa, jotta yksilöistä saadaan potentiaalinen tehokkuus irti. Tähän liittyy käsite sosiaalisesta fasilitaatiosta, jonka mukaan yksilöiden tekeminen tehostuu kun ympärillä on muita toimijoita. Samanaikaisesti ryhmien johdolla on vastuu yhdistää sopivat persoonat yhteen. Erilaisilla persoonilla on taipumusta hakeutua tietynlaisiin rooleihin. Toimijoiden johtaminen niiden persoonille ominaisiin tehtäviin tehostaa organisaation toimintaa ja edesauttaa tavoitteiden saavuttamista.

Ryhmässä vallitsee tietynlainen yhdenmukaisuus ja tottelevaisuus harmonian säilyttämiseksi. Ryhmän hierarkia muodostaa ryhmään asemia, joiden pohjalta jäsenet oikeuttavat omaa toimintaansa. Tämä vaikuttaa yksilöiden käyttäytymiseen ryhmässä ja esimerkiksi uusi ryhmän jäsen ei uskalla tai halua tuoda eroavaa mielipidettään ilmi niin jyrkästi, peläten ryhmän harmonian rikkomista. Ryhmässä vallitseva tottelevaisuus ja ryhmäpaine saattaa saada ryhmän jäsenen toimimaan omia periaatteitaan vastaan. Esimerkiksi Milgramin kokeessa koehenkilöt tiedostavat tekevänsä epäeettisen teon, mutta eivät lopeta, sillä ylempi auktoriteetti painostaa tekemään tietyllä tavalla. Ryhmä vaikuttaa siis yksilöön, mutta myös yksilö vaikuttaa ryhmään. Ryhmässä vahva persoona saattaa rikkoa tottelevaisuuden sääntöä päättäväisyydellään ja näin muutkin ryhmäläiset saattavat murtaa ryhmäpaineen vaikutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *